Clintonová: Rokovania v Číne boli užitočné, hoci rozdielne názory zostávajú

06.09.2012 Celý región

Dili 6. septembra (TASR) - Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová dnes vyhlásila, že jej návšteva Číny v predchádzajúci deň bola užitočná, hoci to, ako píše agentúra AP, veľmi nemala čím podložiť v súvislosti s rozdielnymi postojmi oboch krajín k mnohým otázkam - od občianskej vojny v Sýrii až po územné spory v Juhočínskom mori.

"Dokonca aj keď sa rozchádzame v názoroch - verte mi, teraz sa dokážeme rozprávať veľmi otvorene - sme schopní prediskutovať tie najťažšie otázky bez toho, aby sme ohrozili celkový vzťah," povedala Clintonová v Dili, hlavnom meste ostrovného štátu Východný Timor v juhovýchodnej Ázii, kde je politička na návšteve.

V predchádzajúci deň navštívila Čínu a v Pekingu sa stretla s prezidentom Chu Ťin-tchaom i ďalšími čínskymi predstaviteľmi.

Clintonovú počas návštevy kritizovali oficiálne čínske médiá a mala otvorenú výmenu názorov so svojím rezortným čínskym partnerom Jang Ťie-čch'om o tom, ako ukončiť krviprelievanie v Sýrii.

Čína odoláva tlaku Spojených štátov a ďalších krajín, aby boli zavedené sankcie OSN proti Sýrii, ktorých cieľom má byť vyvíjanie nátlaku na prezidenta Bašára Asada. Peking totiž tvrdí, že sýrska kríza sa musí vyriešiť rokovaniami.

Peking chce rokovať aj v niekoľkých územných sporoch o ostrovy v Juhočínskom mori bohaté na ropu, ale rozhovory si želá viesť so susedmi jednotlivo. Odmieta teda mnohostranné rokovania, ktoré zastávajú Spojené štáty.

Clintonová zdôraznila, že "prejavom zrelého vzťahu, či už medzi štátmi alebo ľuďmi, nie je to, že sa na všetkom zhodneme - pretože to je vysoko nepravdepodobné medzi štátmi aj medzi ľuďmi -, ale to, že dokážeme spolu pracovať na záležitostiach, ktoré sú ťažké".

Politička dodala, že je dôležité, aby USA a Čína spolu rokovali ešte pred mnohými medzinárodnými zhromaždeniami.

"Ako sa včera ukázalo, je stále obrovské množstvo záležitostí, o ktorých musia Spojené štáty a Čína spolu konzultovať," povedala Clintonová a ako príklad uviedla Irán, Severnú Kóreu, Sýriu i Juhočínske more.

Ministerka dodala, že USA a "určite aj ja osobne sa nebudeme báť zastať našich strategických záujmov a jasne vyjadriť, kde sa naše názory rozchádzajú".

Clintonová navštívi po Východnom Timore Brunej, potom odcestuje do Ruska na fórum Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC).
 

Vyberte región